Crăciunul mai este numit şi sărbătoarea familiei; este ocazia când toţi se reunesc, părinţi, copii, nepoţi îşi fac daruri, se bucură de clipele petrecute împreuna în jurul mesei, cu credinţa că prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor vor avea un an mai bogat.
Momârlanii reuşesc să îşi păstreze tradiţiile în ciuda faptului ca lumea în jurul lor se schimba, ei nu vor să renunţe la obiceiurile cu care crescut.
Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumate tradiţional, urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire şi prosperitate, împlinirea dorinţelor în noul an , iar tradiţia spune că fiecare creştin trebuie să deschidă uşa şi să se lase colindat.
În seara de Ajun, tinerii din comună , se strâng şi formează "Craii", aşa cum se numeşte obiceiul şi pleacă pe la toate casele din sat pentru a face urări cu ocazia marii sărbători a creştinătăţii, Naşterea Domnului.
"Craii" sunt tineri necăsătoriţi , în număr de 10 feciori, fiecare având un anumit rol în desfăşurarea piesei. Trupa de "Craii" este formată din :
Irod , Valtezar-Baltazar ,Gaşpar , Melfior ,Soldat , Popa, Ingeraş şi 3 ciobani .
Drept mulţumire faţa de cei care iau primit în casele lor să-i colinde, organizează o petrecere de Sf.Ioan ,7 ianuarie.
Drept mulţumire faţa de cei care iau primit în casele lor să-i colinde, organizează o petrecere de Sf.Ioan ,7 ianuarie.
Irod
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu