luni, 12 decembrie 2011

Obiceiuri şi tradiţii în Băniţa


La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei ce ne revin puternic în minte şi suflet, zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de iarnă, toate creează în sânul familiei o atmosfera de basm, linişte sufletească şi iubire. 

Crăciunul mai este numit şi sărbătoarea familiei; este ocazia când toţi se reunesc, părinţi, copii, nepoţi îşi fac daruri, se bucură de clipele petrecute împreuna în jurul mesei, cu credinţa că prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor vor avea un an mai bogat.
Momârlanii reuşesc să îşi păstreze tradiţiile în ciuda faptului ca lumea în jurul lor se schimba, ei nu vor să renunţe la obiceiurile cu care crescut.

Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumate tradiţional, urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire şi prosperitate, împlinirea dorinţelor în noul an , iar tradiţia spune că fiecare creştin trebuie să deschidă uşa şi să se lase colindat.
În seara de Ajun, tinerii din comună , se strâng şi formează "Craii", aşa cum se numeşte obiceiul şi pleacă pe la toate casele din sat pentru a face urări cu ocazia marii sărbători a creştinătăţii, Naşterea Domnului.

"Craii" sunt tineri necăsătoriţi , în număr de 10 feciori, fiecare având un anumit rol în desfăşurarea piesei. Trupa de "Craii" este formată din :
Irod , Valtezar-Baltazar ,Gaşpar , Melfior ,Soldat , PopaIngeraş şi 3 ciobani .
Drept mulţumire faţa de cei care iau primit în casele lor să-i colinde, organizează o petrecere de Sf.Ioan ,7 ianuarie.

Irod


Valtezar




Gaşpar


Melfior


Soldat


Popa


Ingeraş



Cioban


Cioban


Cioban



"Frunză verde lămâiţă / Ăştia-s craii din Băniţa"

Niciun comentariu: