duminică, 18 iulie 2010

Echipa de fotbal ,,Cariera Bănița''

Terenul de fotbal Giuleşti Petroşani, scenă de fotbal hazlie şi bună de amintiri


Scris in 27 Martie 2009, 23:55 de Aurel Slabai in Sport. 257 vizualizari si 0 comentarii.


În vasta activitate competiţională de fotbal din Valea Jiului a echipelor din Campionatul municipal Petroşani, organizat de organul de specialitate CMEFS, terenul de fotbal al AS CFR Petroşani, era folosit la maxim de echipele de seniori, juniori şi copii fiind al doilea teren după Jiul corespunzător în deceniile VI – IX al secolului trecut. La buna întreţinere a lui au contribuit conducerea depoului CFR Petroşani, depou fruntaş pe ţară, unde curăţenia, ordinea şi chiar disciplina era aproape militară. Trebuia doar solicitarea să fie făcută din timp la începutul săptămânii şi totul era pregătit (trasat, oameni de ordine, vestiare pregătite, iar la meciuri derby chiar şi o invitaţie la masă pentru jucători, arbitri şi conducători). Dar neavând o tribună şi gard de protecţie, spectatorii şi chiar jucătorii aveau ieşiri indisciplinare, care dacă nu era un observator, ajungea la grave abateri de regulament şi comportare. În anul 1969, ambele echipe erau în topul competiţiei iar la confruntarea lor am fost martor ocular oficial.

Deci, se juca derbiul campionatului între echipele CFR Petroşani şi echipa Cariera Băniţa zisă “Bolovanul Băniţa”, meci retur. În tur la Băniţa, tot pe un teren deschis fără tribună şi îngrădire, câştigaseră băniţenii cu 1 – 0, cu “cântec” şi multe cazuri de indisciplină. Golul îl marcase centralul înaintaş Străuţ, directorul carierei. Se anunţa un meci cu multe “poliţe”, de plătit. Meciul era programat la orele 11. De dimineaţă m-am dus la Depou, am stat de vorbă cu directorul depoului, rugându-l să atragă atenţia responsabilului, marele microbist Bogdan (şef de tren) şi jucătorilor să-şi vadă de joc. Ca arbitrii, a fost o brigadă de veterani, Cosma – Ştefan – Opitz, căci cei tineri erau planificaţi la meciurile din campionatul judeţean.

Din discuţia cu conducătorul depoului, am reţinut şi transmis brigăzii de arbitri, că la sfârşitul partidei sunt invitaţi la o masă şi un păhărel. Jucătorii ambelor echipe speriaţi de avertizări şi de o vastă asistenţă, curioasă, să vadă cum se plătesc poliţele, au avut surpriza plăcută, ca meciul să se desfăşoare bine, doar 2 – 3 cartonaşe galbene au fost date. Când credeam că e linişte, apare surpriza neplăcută.

Doi din arbitrii, vârstnicii Cosma şi Opitz, după ce îşi încasaseră baremul, pleacă nu pe drumul spre gară, ci prin tunel. Nişte copii puşi de ceferişti, cu buzunarele pline de pietriş, i-au pândit pe cei 3 arbitri şi când au intrat în tunel, le-au aruncat cu pietre în spate şi apoi, valea… au fugit. În momentul când au văzut, au fost trimişi jucători şi i-au adus pe arbitri, destul de accidentaţi de pietrele din tunel. Eu, după ce le-am dezinfectat micile răni în spate la cabinetul medical al depoului, i-am dus în cantină. I-am mustrat că nu au plecat pe drumul normal şi că nu au răspuns invitaţiei conducătorului de depou la masă. Copii care au făcut boacăna au fost depistaţi şi ciufuliţi de părinţi, care erau ceferişti în majoritate.

Dar secţia de fotbal a echipei gazdă, a primit o suspendare de 2 etape, pentru această indisciplină, în organizarea partidei şi asigurarea securităţii arbitrilor.


Sursa: Gazeta Vaii Jiului

Niciun comentariu: